Interview 21 mei'14 De Havenloods

 

De Havenloods,Bureau MaRiT,detectiveroman,Esther Vermeulen,spannend,Rotterdam

www.dehavenloods.nl De Havenloods · woensdag 28 mei 2014 · 43 Nieuw boek? Dat verdient een gebakje!

“Absoluut een feestje”, zo noemt schrijfster Esther Vermeulen het moment dat dozen vol met haar nieuwe boek thuis worden bezorgd. “En als ik de rest van de partij bij de drukker ga halen neem ik altijd een gebakje mee."

Door Arco van der Lee

Rotterdam – Vorige week was er weer aanleiding voor zo’n gebakje. Toen kwam het vijfde deel uit de detectivereeks Bureau Marit van de drukker. “Het is altijd bijzonder om je eigen boek voor het eerst te zien. Ik ben daar altijd superblij mee. Ik blader het dan van voor naar achter door. En ik ruik er ook aan. Wat ik dan ruik? Die echt hele lekkere boekenlucht van vers papier.” Ook dit vijfde deel van de Bureau Marit-reeks heeft Esther Vermeulen in eigen beheer uitgegeven. Vermeulen heeft er trouwens bewust voor gekozen om haar nieuwe verhaal als een traditioneel boek te laten verschijnen. “Ik ben altijd gek geweest op boeken”, legt ze uit. “Deel 1 is wel digitaal uitgebracht, onder meer via I-Tunes. Maar je komt dat op de Pirate Bay de illegale versies tegen. Zelfs deel 4 wordt daar aangeboden. ‘Bedankt’, reageert dan iemand. Of ‘Deze schrijfster heeft meer uitgegeven. Heeft iemand de andere delen ook?’ Dat is wel leuk, maar ik krijg daar geen cent van.”
Het vijfde deel uit de serie Bureau Marit heeft als ondertitel ‘De bizarre dood van Peter Siemons’. Ook dit verhaal speelt zich weer voor een groot deel af in Rotterdam. 

Vijfde deel uit de Bureau Marit- serie Van esther VerMeulen

“In eerste instantie omdat ik een geboren engetogen Rotterdammer ben en trots ben op mijn stad. In de afgelopen jaren ben ik Rotterdam steeds meer gaan waarderen. Als je over De laan op Zuid naar het centrum rijdt dan doet de skyline niet onder voor een grote Europese stad.”

Het detectivebureau van hoofdpersoon Marit Johansen is gevestigd op het Noordereiland. “Ik heb daar jaren gewerkt. Dat maakt het heel vertrouwd om over te schrijven.”

In het verhaal speelt pedofilie een rol. “Dat is heftig”, erkent Vermeulen. Ze heeft de afgelopen maanden veel over het onderwerp gelezen en heeft medewerkers van de recherche gesproken. “Ik wil er iets over vertellen. Maar wel in de vorm van een spannend verhaal. Zodat het toch leuk blijft om te lezen.”

De delen van Bureau Marit zijn overigens los van elkaar te lezen.

Esther Vermeulen net vers van de drukker het vijfde deel van de Bureau Marit-serie. ‘Absoluut een feestje! Wat ik dan ruik? Die echt hele lekkere boekenlucht van vers papier.’
foto: Arco van der Lee.

Signeren

Esther Vermeulen signeert haar boek op vrijdag 30 mei van 16.00 tot 17.00 uur bij boekhandel Snoek aan de Meent 126 in Rotterdam; op zaterdag 31 mei van 10.00 tot 12.00 uur bij boekhandel Bert Onnink op de Midden- baan in Barendrecht. Wie dan een boek koopt krijgt deel 4 en het geschenkboek van de Maand van het Spannende Boek er gratis bij.

ED Vermeulen: ‘Bureau Marit 5, de bizarre dood van Peter Siemons’ (ISBN 9789081282611) telt 204 pagina’s en kost 14,50 euro, hardcover.

Je eigen detectivebureau

Het eerste deel van Bureau Marit is ook als gepersonaliseerd boek verkrijgbaar. Het bedrijf dat dit ook doet met titels van Baantjer biedt nu de mogelijkheid om in een boek van Esther Vermeulen de naam van de hoofdpersoon te vervangen door de naam van iemand die het boek cadeau krijgt. ‘Bureau Kitty’ heet het voorbeeld dat bij Vermeulen thuis op tafel ligt. Desgewenst kan ook de naam van de colega-privédetective worden aangepast. Zie ook www.bureaumarit.nl.