Weer een leuk evenement, de jaarlijkse Crimezone Thriller Awards 2011 in club Bitterzoet in Amsterdam waar we afgelopen woensdag 8 februari aanwezig mochten zijn. Er werden prijzen uitgereikt voor beste Nederlandstalige en Buitenlandse thriller, Debuut thriller en ook Peter R. de Vries viel in de prijzen met zijn boek uit 2003 over de ontvoering van Alfred Heineken en diens chauffeur Ab Doderer in november 1983. Onlangs heeft Peter R. de Vries de filmrechten van dit boek verkocht aan de Amerikaanse maatschappij informant Media en hoopt hij Anthony Hopkins te strikken voor een hoofdrol. Helaas kon Peter er die avond niet bij zijn in verband met filmactiviteiten in het buitenland, erg jammer want ik had dolgraag een praatje met hem gemaakt. Door de gedetailleerde beschrijvingen zijn zijn boeken niet alleen erg informatief(en leerzaam in mijn geval), maar ook vlot en leuk geschreven, voor zover je van leuk kunt spreken bij een boek over true crime.

Het is een heel ander wereldje dan wat ik gewend ben, de wereld waarin fantasierijke schrijvers de lezers voeren naar exotische oorden vol spanning en sensatie. Als ik een praatje begin met een vriendelijk echtpaar leer ik de ware fans kennen. De echtgenoot kent veel schrijvers bij naam en toenaam en leeft duidelijk mee met de feestelijke huldiging. Het is ook knap gedaan met filmfragmenten van een hoorspel “Paul Vlaanderen(een hoorspelicoon die in de vijftiger jaren miljoenen luisteraars gekluisterd hield aan de radio) en het Crimezone-mysterie” geschreven en gespeeld door Lex Passchier, Hymke de Vries en Sander de Heer, compleet met de diverse achtergrondgeluiden zoals de klop op de deur en van voetstappen door een been met damesschoen en eentje met herenschoen, waarin de hedendaagse genomineerden aangekondigd werden. Namen die je van radio en televisie kent als Esther Verhoef die een prijs mocht uitreiken, Corine Hartman die met haar boek ‘Als de dood’ de prijs won voor beste Nederlandstalige thriller, zijn in hoogst eigen persoon aanwezig en dus toegankelijk in de gemoedelijke sfeer van club Bitterzoet om eens mee van gedachten te wisselen. Zelf hebben wij leuke gesprekken gevoerd met Natascha van der Stelt, eigenaar/redacteur bij Van Der Stelt webredactie en Sander Verheijen en Liesbeth Maaskant, hoofdredactie van Crimezone bij A.W. Bruna Uitgevers. Toen ik Liesbeth Maaskant vertelde over mijn Rotterdamse Bureau MaRiT-serie, wist zij te vertellen over een bekende Rotterdamse schrijver Cor Docter “Kroonprins van de buurtbibliotheek” die veelal onder pseudoniem van 1950 tot 2000 het indrukwekkende aantal van 132 misdaadromans heeft geschreven, waarbij de verhalen zich veelal in Rotterdam en omstreken afspelen: ‘Misdaad aan de Maas’. Van deze schrijver die op tachtigjarige leeftijd op 1 april 2006 overleed besluit ik zeker wat boeken te gaan lezen.

Het was een erg leuke avond, goed gepresenteerd en met boeiende gesprekken. Heerlijk om met mede-crimeliefhebbers van gedachten te kunnen wisselen, een ervaring die ik niet had willen missen.