Om het jaar goed te beginnen, hadden wij in januari een weekendje gepland in een vakantiepark in de buurt van Dalfsen. Het was een goed onderhouden park met diverse modellen huisjes en een klein zwembad, leuk om een keertje te doen. De vrijdag dat wij aankwamen, besloten we s’avonds maar meteen een frisse duik in het zwembad te nemen. Het water was warm en er waren niet veel mensen omdat het tegen sluitingstijd liep, een paar meisjes die met een mat speelden, een paar jongens die de mat probeerden te veroveren en een volwassene met een jongen van ongeveer dezelfde leeftijd als onze zoon van 11, misschien iets ouder.

Ik besloot er iets eerder uit te gaan en liep naar de doucheruimte waar de man en de jongen, ik nam aan vader en zoon, al onder de douche stonden. Het was een open ruimte met een laag muurtje in het midden waar omheen de douches lagen. Tot mijn verbazing stonden de man en de jongen naakt onder de douche, waarbij de jongen mij een beetje verlegen lachend aankeek. Niet helemaal op mijn gemak liep ik naar de andere hoek om mij te wassen, er waren toch ook jonge meisjes die ieder moment konden komen douchen. Toen even later Imre en Ilean de douche inkwamen, verdwenen de man en de jongen naar de kleedkamer.

In de openbare kleedruimte knoopten Imre en de man een praatje aan, waarvan ik flarden opving omdat ik in het kleedhokje stond. Even later begreep ik dat het om een begeleider ging van autistische kinderen. De organisatie waar deze vrijwilliger voor werkte had voor een langere periode een huisje in het park gehuurd, waar steeds wisselende groepen autistische kinderen een ouderloos weekje/weekendje met elkaar om leerden gaan.

Nu ben ik misschien bevooroordeeld omdat ik juist over dat onderwerp een gesprek heb gevoerd met de recherche in Rotterdam, waardoor ik meer alert ben geworden. Pedofilie komt in alle lagen van de bevolking voor, maar concentreert zich vooral rond vrijwilligerswerk, scouting, voetbal en vakantieparken? In dit geval voelde het niet goed. Een vrijwilliger die 1 op 1 samen met een autistische jongen naakt in een openbare douche staat alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, spoort volgens mij niet. Als men deze jongeren meer in contact wil brengen met elkaar, neem je op z’n minst meerdere kinderen mee naar het zwembad. Grooming wordt het genoemd, als een pedofiel het kind afzondert van de rest om dan op een zogenaamd onschuldige manier het vertrouwen te winnen, waarbij deze steeds een stap verder gaat om uiteindelijk toe te slaan. Hoewel ik het misschien bij het verkeerde eind heb, zou dit een perfecte manier zijn om een kwetsbaar kind, weg van zijn ouders en bovendien autistisch, langzaam te laten doen geloven dat het heel normaal is om samen met een volwassen begeleider die je amper kent, naakt onder de douche te staan. De volgende stap is dan snel gemaakt.

Wij hebben het management van het park hiervan op de hoogte gesteld, maar een helaas weinig bevredigend antwoord gekregen. Ook hebben wij begrepen dat het park de activiteiten met deze stichting voor autistische jongeren wil gaan uitbreiden. Op zich een prima initiatief om deze kinderen een onbezorgde tijd in een leuk park aan te bieden. Maar kinderen zijn kwetsbaar en zeker deze groep jongeren. Goede begeleiding is dan een noodzaak, maar omdat de financiele middelen vaak ontbreken, is een stichting op vrijwilligers aangewezen. Onze samenleving kan niet zonder vrijwiligers, die een ontzettend belangrijke rol vervullen om hulpbehoevende mensen de extra aandacht te geven die ze verdienen.

Maar van dit soort situaties gaan mijn haren recht overeind staan en kan ik het maar moeilijk van mij afzetten. Het is al een hele vooruitgang dat vrijwilligers tegenwoordig een verklaring van goed gedrag moeten kunnen overleggen, maar we zijn er nog niet. Altijd schuilt er een gevaar en zeker als het over een kwetsbare groep in onze samenleving gaat. Kinderen zijn over het algemeen gemakkelijk te manipuleren, zeker door volwassenen die hierop uit zijn en zeker als het juist die volwassenen zijn waar de kinderen op dat moment van afhankelijk zijn.

Hopelijk heb ik het bij het verkeerde eind en ben ik gewoon te wantrouwig. Maar als ouder ben je nu eenmaal waakzaam omdat de verantwoordelijkheid bij jou ligt. En daar is niets mis mee!

Reactie: Ja ik kan niets anders zeggen dan dat ik precies hetzelfde gereageerd zou hebben als jij ook ik had hier mee naar de park eigenaar gegaan en de politie. Je hebt hiermee gedaan wat een goed burger betaamd er heerst bij dit soort zaken nog altijd een taboe op en om dat te doorbreken is natuurlijk heel moeilijk ik zou zeker zeggen blijf alert ik ben al alert als ik een kind hoor huilen op een camping in de douche dus petje af voor je. met vriendelijke groet Annette.