ceesvr ForumbeheerderCrimezone

Een gedeelde 10de plaats in de Crimezone Leesclub!

Het is wel even slikken, commentaar op je boek. Al die uurtjes die je er aan hebt gespendeerd, soms met bloed zweet en tranen, soms met een lach, en dan het gevoel als je het uiteindelijk hebt gepresteerd en het boek heerlijk geurend naar vers papier van de drukker komt. Maar dat is pas het begin! Hoe reageert de lezer op een nieuw verhaal van Bureau MaRiT. Als kersverse schrijfster is het nog wel even wennen als anderen met kritisch oog jouw verhaal bekijken en beoordelen, allemaal opbouwende kritiek, daar twijfel ik niet aan, maar toch…

Na mijn ervaring in de Crimezone leesclub kan ik opgelucht ademhalen. Het commentaar gegeven door de betrokken lezers is niet van de lucht, eerlijk en direct, geen ruimte voor twijfel of ,vleierij een tikje meedogenloos zelfs maar nooit afbrekend, zeker ook meedenkend en laat ik de positieve opmerkingen niet vergeten! Ik heb er veel van geleerd en hoop bij het schrijven van het vierde deel mij de nodige tips te kunnen herinneren en in praktijk te kunnen brengen. Natuurlijk blijft het je eigen product, je eigen denkwijze, schrijfwijze, vormgeving, maar zonder je werk kritisch te bekijken, open te staan voor de mening van de lezer, kun je jezelf niet verbeteren en ik denk dat juist dat streven naar verbetering essentieel is, in welk beroep dan ook. Dus ook nu weer de uitdaging, net als toen ik de eerste delen schreef, de opluchting gevolgd door onzekerheid en daarna de wil om door te gaan en de uitdaging aan te gaan.

En om een lang verhaal kort te maken, zeg nou zelf, een gedeelde tiende plaats van de zevenendertig in een lijst met bekende en gerenommeerde auteurs is toch helemaal niet zo slecht… Dan hierbij het bewijs:

Leesclub Hall of Fame
door ceesvr » ma nov 21, 2011 15:52
De Crimezone leesclub heeft Bureau MaRiT 3 van ED Vermeulen als 37e boek gelezen, bediscussieerd en beoordeeld.

De stand op dit moment: Positie , Titel , Auteur , Punten:

1. , Het huis van zijde , Anthony Horowitz , 9,2

2. , Hersenspinsels , Alice LaPlante , 8,8

3. , Ideale ouders , Alex van Galen , 8,5

4. , Nasleep , Peter Robinson , 8,2

5. , Het Stonehenge ritueel , Sam Christer , 8,1

6. , Moordenaar zonder gezicht , Kevin Guilfoile , 7,8

7. , Hels verlangen , Corine Hartman , 7,5

8. , De Facebookmoorden , Bart Debbaut , 7,3

8. , Zonder mededogen , Lisa Jackson , 7,3

8. , Zustermoord , Tess Gerritsen , 7,3

8. , Sporen op het ijs , Lars Rambe , 7,3

9. , Ik ben God , Giorgio Faletti , 7,0

9. , Het labyrint van water , Eric Frattini , 7,0

10. , Bureau MaRiT 3 , ED Vermeulen , 6,8

10. , De dood voor ogen , Peter James , 6,8

11. , Suikerdood , Unni Lindell , 6,6

11. , Dossier 64 , Jussi Adler-Olsen , 6,6

11. , Moord.net , Buthler & Öhrlund , 6,6

12. , Taal der engelen , James Rollins , 6,5

13. , Dood door verdrinking , Torkil Damhaug , 6,4

13. , Rot , Mo Hayder , 6,4

14. , Strindbergs ster , Jan Wallentin , 6,2

14. , Rollenspel , Piërre Lemaitre , 6,2

14. , Vergelding , Jane Casey , 6,2

15. , Outcast , Carla de Jong , 6,0

16. , Breekijzer , Milou van der Will , 5,9

16. , De man van Manhattan , Daniëlle Hermans , 5,9

16. , Geniaal geheim , David Baldacci , 5,9

17. , Verzwijg mij niet , Piet Baete , 5,7

17. , Gebroken wit , Carla de Jong , 5,7

18. , Het huis van de zusters , Charlotte Link , 5,5

19. , De plaza , S.L. Grey , 5,3

20. , Onverwacht genoegen , Amanda Kyle Williams , 5,1

20. , Exit , Hans Pos , 5,1

21. , Opgelicht , Josten & Smits , 4,8

21. , Rood waas , Patricia D. Cornwell , 4,8

22. , Adellijke intriges , Ludo Geluykens , 4,1

De lezers aan het woord:

Citaat juanita:
  Heel boeiend was het niet, maar het verhaal had wel mijn aandacht. Door de prettige schrijfstijl lees je wel makkelijk door en pak je het boek ook snel weer even op. Ik vond de schrijfstijl wel erg eenvoudig. Beetje te simpel allemaal. Ik had iets anders verwacht, spannender, meer diepgang misschien, maar ben wel tevreden. Ik vond het wel prettig even een dun, simpel boekje tussendoor te lezen. Ik vind Bureau MaRiT 3 wel typisch Nederlands, maar geen thriller. Als het zo uitkomt zal ik ook zeker de andere 2 boeken willen lezen. Niet zo zeer omdat ze zo spannend zijn, maar wel door de prettige schrijfstijl. In mijn recensie noem ik het een feel-good detective door de fijne schrijfstijl en het vleugje humor en romantiek, die erin zitten. Puntenwaardering: 6

Citaat roo:
De personages van het boek zijn goed beschreven en horen er ook echt bij. Ik zou niets aan de personages willen veranderen. Ik had nog geen verwachtingen van dit boek, gezien het mijn eerste is van ED Vermeulen. Ja, ik had het misschien verwacht zoals een detective verhaal en dat was het ook. Ik houd daar wel van. Maar echt een thriller is het niet. 
De schrijfstijl past goed bij het verhaal, het is vlot geschreven en leest lekker weg. Het spelen met de letters vind ik wel leuk, zolang het maar niet te overmatig is.
Ik vind dat het verhaal wel naar de ontknoping toegroeit, alleen het verhaal van de onbeduidende maniak was eigenlijk al snel opgelost.
De overige twee verhalen mengden zich mooi samen tot een ontknoping. Puntenwaardering: 6

Citaat Nicole:
Ik had totaal geen verwachtingen toen ik aan het boek begon omdat ik nog niks had gelezen van deze auteur en er zelfs nog nooit had van gehoord. In die zin is het dus een meevaller geworden. Onder de noemer ‘thriller’ zou ik dit boek niet plaatsen, eerder bij detectives. De schrijfstijl sluit hierbij perfect aan. Het spelen met letters in MaRit hoeft voor mij helemaal niet, zeker omdat de voornaam van het personage ‘Marit’ is. Het spelen zou m.i. meer zin hebben als het een samenvoeging zou zijn van bijvoorbeeld twee namen.
De verhaallijn groeit zeker naar de ontknoping toe: het eerste verhaal is nodig om de relatie-ontwikkeling tussen 2 hoofdpersonages in beeld te brengen. De twee andere verhaallijnen behoren dan tot het uiteindelijke plot. 
Er wordt niet te vroeg teveel bekend gemaakt maar je voelt als lezer direct waar het verhaal naar toe leidt en hoe de vork in de steel zal zitten.
Toch had ik niet het gevoel met drie aparte verhalen te doen te hebben. Puntenwaardering: 8

Citaat greta:
Ik kende de auteur helemaal niet, aangezien ze zichzelf vergelijkt met Baantjer had ik een Baantjer in gedachten. Er kwam wat meer uit, net iets beter als Baantjer, meer Baantjer en de Waal. De schrijfstijl past er helemaal bij, soms jammer van de lange zinnen, maar het nodigt wel uit tot doorlezen. Het spelen met letters zegt me niet zo veel.
Ik vind dat de verhaallijnen goed in elkaar zaten, de eerste was wel erg snel afgelopen, dit had van mij wat langer gemogen. Ik heb dat uiteindelijk 2 verhaallijnen bij elkaar kwamen, toch goed gevonden.
Ik wilde constant doorlezen en ik ga zeker meer boeken van haar lezen. Het boek was precies wat ik ervan verwacht had. Een heerlijk tussendoortje. Ik zou dit boek zeker aan iemand anders aanraden. Ik weet zeker dat mijn man hier ook van zal genieten. Puntenwaardering: 6

Citaat tirami:
Ik vind de karakters goed uitgewerkt je krijgt een goed idee hoe de personen zijn in het boek. 
Ik had nog nooit van de schrijfster gehoord en nog nooit een boek van haar gelezen. 
Drie verhaallijnen waarvan twee aan het einde bij elkaar komen vond ik wel leuk bedacht.
Ik vond het boek wel leuk om te lezen,maar zal niet snel weer zo’n boek uitkiezen, ik hou van wat meer spanning in een boek. Ik zal het wel aanraden want het is een leuk boek en er zijn vast genoeg liefhebbers voor dit soort boeken. Puntenwaardering: 6

Citaat je.remmerswaal:
Ik was aangenaam verrast dat de 3 genoemde zaken op de omslag in een boek werden verwerkt, om een of andere manier had ik verwacht dat het boek uit 3 delen zou bestaan. De eerste zaak in het boek met het personage Marie Vonk, vind ik niet echt iets toevoegen in het boek. Je ziet de werkzaamheden van Marit, maar de oplossing van de zaak wordt een beetje afgeraffeld. Ieder boek schijnt 3 zaken te bevatten, maar het moet geen verplichting worden en dat gevoel had ik een beetje.
Het plot vond ik al snel duidelijk, Emelie was in het huis in het bos en Emus had iets te maken met de inbraken. Alleen was het nog niet duidelijk hoe alles precies bij elkaar zou komen en de acties van de politie daarop. Ook de rol van Emelie tijdens de inbraken werd op het laatst pas duidelijk. Er zat weinig verrassing en daarom spanning in. 
De humor die in het boek is verwerkt is een absoluut pluspunt! Ik ga ook zeker nog wel een keer de eerste 2 boeken lezen, ik ben wel benieuwd of je daarin meer over het gedeelde verleden van Marit en Dix te weten komt. Puntenwaardering: 7

Citaat Iris1981:
Wat mij het meeste trok was de gedetailleerde karakterbeschrijvingen. Deze zijn heel divers en ook bij sommige erg humoristisch beschreven. Marit is een sterke vrouw die over het algemeen wel weet wat ze wilt en niet bang is om risico’s te lopen. Maar gelukkig zie je ook bij haar soms onzekere momenten voorbij komen.
Zoals hier boven al vermeld is kan het ook irritaties oproepen zoals bij Jack Stevens.
Wat heb ik me zitten ergeren! Dix daarentegen was te lief en werd gauw teleurgesteld wat dan weer medelijden oproept. Wat ik minder vond is dat broer James juist weer niet heel erg in dit deel voor komt. Ik kan zelf niet zeggen of hij in eerdere delen wel een grotere rol heeft.
Ik moest zelf ook erg lachen om boerin Saartje en zoon Lambert en de koppelpoging van Saartje. 
Esther Vermeulen was als auteur mij totaal onbekend. Mede dankzij dit boek en haar enthousiaste deelname aan deze leesclub, heeft ervoor gezorgd dat ik de andere boeken in de serie ook wil lezen.. Puntenwaardering: 8

Citaat vaanpolder:
Bij het 1e verhaal kwam er naar mijn mening te snel een een ontknoping, maar de andere 2 verhalen werden heel goed opgebouwd en kwamen tot een hele spannende ontknoping, ik wilde tijdens het einde het boek dan ook perse uitlezen omdat ik meegetrokken werd in het verhaal en de ontknoping. Tijdens het lezen kreeg ik wel het idee dat het tweede en derde verhaal met elkaar te maken had, maar niet hoe. ik vond dit erg goed in elkaar gezet! 
Ik vond het eerste verhaal teveel op zichzelf staan dat vond ik jammer, de andere twee verhalen werden echt in elkaar verweven. Het eerste verhaal had van mij ook wel wat langer mogen duren zodat het echt drie verhalen door elkaar heen werden, dan was het eerste verhaal ook wat spannender geweest. 
Door te kiezen voor drie verhaallijnen ben ik blij verrast. Voor ik ging lezen was ik bang dat het erg onoverzichtelijk zou worden, maar dit was alleen even in het begin omdat je de personages nog niet kent en alles een beetje door elkaar heen loopt. Later was alles heel duidelijk en overzichtelijk, goed gedaan. Puntenwaardering: 8

Citaat fgoestoh:
Het verhaal is wel uniek in deze opzet van drie verhalen, eentje kort, andere twee langer en meer verweven. Hoewel er een aardige verwevenheid is, valt het uiteindelijke plot mij toch wat tegen. Er zit meer in, had meer mee gekund, niet alle vragen zijn beantwoord aan het einde van het boek. Door de stijl is ook niet te verwachten dat onbeantwoorde vragen nog in een later stadium alsnog beantwoord gaan worden. 
De individuele verwikkelingen zijn prima. Vooral het relationele verloop tussen de verschillende partijen in het boek is erg goed neergezet. Uit het leven gegrepen is een goede term wat mij betreft. Als eerder weergegeven vind ik het jammer dat een goede lezer al op de helft het antwoord op de hoofdvraag weet en op 2/3 van het boek is het al helemaal duidelijk hoe en wat. Dat maakt het eind stuk toch wat droog en leidt voor mij uiteindelijk tot een onverkwikkelijke ontknoping met de eerder genoemde vraagtekens. Puntenwaardering: 7

Lees de complete samenvatting van de Crimezone Leesclub…