HOOLIGANS IN GEVECHT

BoekRecensie van Boudewijn Warbroek in Hand in Hand van 10 april 2020, magazine van de officiele supporters vereniging De Feyenoorder

Het is alsof de duvel ermee speelt.
De in januari overleden schrijver- journalist Rob Vente leek een patent te hebben op detectiveboeken met Feyenoord in de hoofdrol. Uitgerekend in de maand na zijn tragische dood verscheen een vergelijkbare uitgave in een heel andere reeks.

De geboren Rotterdamse Esther Vermeulen werkt sinds enkele jaren aan een serie boeken over de Rotterdamse privédetective Marit Johansen. Net als bij Rob Vente, spelen de verhalen zich af in Rotterdam of directe omgeving. Het toeval wil dat in de nieuwe, achtste uitgave Feyenoord centraal staat. Of beter gezegd: een groep Feyenoord-hooligans.

‘De slag in het Kralingse Bos’, zoals het boek heet, gaat over een bosgevecht tussen aanhangers van Feyenoord en FC Utrecht. De afspraak is uitgelekt, met als gevolg dat veel ‘meelopers’ naar het park komen. Zij gooien rookbommen en molotovcocktails, je ziet geen hand meer voor ogen. Mede daardoor loopt het gevecht vreselijk uit de hand. In het Rotterdamse kamp valt een dode. Eén jongen raakt in coma.

Schrijver Esther Vermeulen heeft in en om De Kuip het nodige veldwerk gedaan. Ook heeft zij gesproken met leden van de harde kern. Daardoor heeft zij de sfeer van de hooliganwereld aardig onder woorden weten te brengen. Grappige bijkomstigheid is dat het prettig leesbare boek is omwikkeld met een plastic afzetlint van de politie.

Een aanrader voor liefhebbers van het genre!