Uit Dagelijkse STANDAARD.nl:

Staatssecretaris Fred Teeven houdt zijn rug recht: hij neemt geen letter terug van zijn opmerkingen over het inbrekersrisico. Uitstekend nieuws voor de slachtoffers.

Even om uw geheugen op te frissen: in reactie op het overlijden van een inbreker tijdens een vechtpartij met de bewoners van het huis vorige maand, zei staatssecretaris Teeven (Veiligheid & Justitie) dat het treurig is dat er iemand is doodgegaan, “maar dat is wel een inbrekersrisico”. Hij vond het dan ook logisch dat de bewoners niet zijn aangehouden. “Zij zijn de slachtoffers, de verdachte hoort daar niet te zijn.” Teeven heeft ervoor gezorgd dat politie en justitie slachtoffers van overvallers of inbrekers niet direct oppakken als ze de criminelen aanvallen. Het zijn immers slachtoffers, geen daders. Duidelijke taal, een steuntje in de rug voor alle slachtoffers van inbraken, zou je zeggen.

Maar nee, er kwam kritiek uit de linkerhoek. PvdA, SP en GroenLinks waren nogal gepikeerd over de uitspraken van Teeven. Met name SP en GroenLinks waren furieus. SP-Kamerlid Nine Kooiman beweerde zelfs dat Teeven met die uitspraak opriep tot geweld. Zo zou er een vicieuze cirkel van geweld ontstaan. “Als mensen geweld gebruiken tegen inbrekers, komen die beter bewapend.” Oftewel: laat inbrekers je huis binnenkomen, geef ze een kopje koffie en wijs ze op de duurste spulletjes in huis en help desnoods mee met het sjouwen. Dat is het SP-pleidooi. Kooiman over Teeven: “We hopen dat hij indamt.” GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren sloot zich daarbij aan.

Teeven heeft gisteren antwoord gegeven op de Kamervragen. In een brief schrijft hij dat hij de opmerkingen over het inbrekersrisico niet terugneemt. Hij zegt er wel explicitiet bij dat hij geen oordeel heeft gegeven over het specifieke incident van vorige maand. “Dat oordeel is ook niet aan mij, maar aan de rechter.” Daar heeft Teeven uiteraard gelijk in: als het gebruikte geweld buitensporig is, dan is het aan politie en justitie om de slachtoffers alsnog op te pakken en te veroordelen.

Het is goed nieuws voor alle slachtoffers van overvallers en inbrekers dat Teeven achter ze staat. De staatssecretaris heeft volkomen gelijk dat het inbreken bij een huis een zeker risico met zich meebrengt. De bewoners kunnen thuis zijn. En die mogen zichzelf verdedigen. Had je maar niet moeten inbreken.

Hopelijk verwatert het onderwerp veiligheid niet in het volgende kabinet-Rutte. Het kan niet zo zijn dat de volgende minister of staatssecretaris van Veiligheid & Justitie ineens vindt dat slachtoffers helemaal geen rechten meer hebben. Dat zou betekenen dat de SP indirect in het kabinet zit. Daarom doe ik een simpel voorstel: maak Teeven minister van Veiligheid en Justitie in het kabinet-Rutte II. Met Teeven aan het roer staan voortaan niet meer de “rechten” van de dader centraal in de strijd tegen criminaliteit, maar de rechten van het slachtoffer. Dat geeft de Nederlandse burger hoop.