Bureau Marit weer actief op het Noordereiland

ED Vermeulen, oftewel Esther Daniëlle, op haar Noordereiland. (Foto: ARH)

1 / 1
zoom out

REGIO  |   08 juni 2014   |   reageer   |   Door de dichtbijredactie (Anne-Rose Hermer)

ROTTERDAM – Het vijfde deel is verschenen van Bureau MaRiT, een detectivebureau waar Marit Johansen de scepter zwaait. Het verhaal speelt zich onder andere af op het Noordereiland en in Vreewijk. Rotterdam is immers meer dan de Coolsingel.

ED Vermeulen, (ED staat voor Esther Daniëlle), begon ooit met een website over opvoeden. Via kinderverhalen sloeg het schrijfvirus over naar detectives voor volwassenen. Esther groeide op in IJsselmonde en mede daarom zijn de verhalen hoofdzakelijk gesitueerd op Zuid, maar Marit gaat in andere delen uiteraard ook de (stads-)grenzen over.

Bureau MaRiT, virtueel gevestigd op het Noordereiland, heeft een eigen website (www.bureaumarit.nl) en heeft op Twitter inmiddels 1.800 volgers, dus er is een groeiende schare vaste fans. Die zullen in dit boek enkele veranderingen opmerken. ‘Marit runde het bureau aanvankelijk met haar broer, maar nu alleen’, vertelt ED Vermeulen.

Hoewel? Bovendien stonden er in eerdere boeken verschillende zaken centraal en nu eentje. Het onderwerp van De bizarre dood van Peter Siemons is namelijk zwaar: pedofilie.

Grooming

‘Ik heb hiervoor veel onderzoek gedaan en ik ontdekte al snel dat het aantal aangiften het topje van de ijsberg is. De redenen om geen aangiften te doen, lopen sterk uiteen. De dader is een bekende, het kind wordt niet geloofd, enzovoort. Het aller griezeligste vind ik grooming. Een pedofiel houdt bijvoorbeeld van kinderen van rond de acht jaar. Dan gaat hij een relatie aan met een moeder met een kind van vijf en er ontstaat een vertrouwensband. Zodra het kind ‘zijn favoriete leeftijd’ heeft bereikt, slaat hij toe.’

Overigens wordt er in het boek het misbruik niet uitgebreid beschreven. ED Vermeulen laat de lezer niet alleen weten wat MaRiT allemaal ontdekt, maar ze beschrijft ook wat er omgaat in de hoofden van daders en slachtoffers. Overigens is de grens tussen die twee begrippen soms vrij klein. Bij de ontknoping hoort in ieder geval een verrassing.

ED Vermeulen, De zaak van: De bizarre dood van Peter Siemons, ? 14,50 (hardcover). Op 14 juni signeert ED Vermeulen bij boekhandel van Rietschoten in Keizerswaard.