“Ter nagedachtenis aan mijn vader die liever ‘pooierbakken’ wegsleepte dan kleine auto’s, want die mensen konden hun geld wel beter gebruiken”

Henry Lee Lucas, armoedzaaier of Amerika’s grootste seriemoordenaar…

Dit keer een artikel over een Amerikaanse seriemoordenaar, maar onder de loep genomen door beroepsspeurder Jan Blaauw, oud-politiecommissaris van Rotterdam. In zijn boek ‘Henry Lee Lucas, feiten en fictie over Amerika’s grootste seriemoordenaar’ twijfelt Jan Blaauw aan de nauwkeurigheid waarmee het politieonderzoek werd uitgevoerd. Hoewel Lucas zeker geen lieverdje was en op z’n minst drie moorden op zijn geweten heeft, waaronder die op zijn gewelddadige moeder, bestempelt Blaauw hem eerder als zondebok dan als Amerika’s grootste seriemoordenaar.

De Amerikaanse Lucas trekt in de jaren zeventig en begin jaren tachtig moordend door de USA. Na zijn arrestatie in 1983 bekent Lucas in totaal 360 personen, merendeels vrouwen, te hebben vermoord. Van de tien veroordelingen krijgt hij respectievelijk: de doodstraf opgelegd, zes keer levenslang, twee keer 75 jaar gevangenisstraf en een keer 60 jaar gevangenisstraf. In 1998 zet de toenmalig gouverneur van Texas George W. Bush zijn doodstraf om tot levenslang zonder mogelijkheid tot vervroegde invrijheidstelling. Drie jaar later in 2001 sterft Lucas aan een hartstilstand… Ga naar het volledige artikel..

 

Het verloren manuscript, een leuke naam voor een nieuw boek, maar dit keer geen fictie… 

Een update.. “Ter beoordeling van mijn zesde Bureau MaRiT De HuisMeester stuurde ik een aantal manuscripten met een retourenvelop inclusief postzegels, aan een recensent en een rechercheur van de Forensische Opsporing. De envelop van de recensent kwam netjes retour, maar zonder inhoud! De envelop leek te zijn opengemaakt en zag er gefomfaaid uit. Helaas leidde navraag bij de dienstdoende postbode tot niets. Ook PostNL was niet erg hoopvol gestemd. Om het tweede manuscript veilig te stellen vroeg ik de rechercheur om op de achterkant van de retourenenvelop het adres van het politiekantoor te vermelden. Hopelijk een goed afschrikmiddel. Komt goed, was het antwoord. Tot mijn verrassing werd de envelop, inclusief manuscript, een paar dagen later persoonlijk met de politiebus bezorgd. Over service niets te klagen!”

Inmiddels is het ‘verloren’ manuscript nog steeds niet opgedoken en is de kans verkeken om als eerlijke vinder een rol te spelen in De HuisMeester. Maar misschien is dat wel beter zo, als je liever niet als slachtoffer van de huismeester wilt eindigen. In ieder geval hoop ik dat dader heeft genoten van De HuisMeester en heel misschien voor een volgende editie een bezoekje aan de boekhandel brengt..

Bureau MaRiT
Spannende Rotterdamse detectiveroman met een vleugje romantiek.

Een spannende reeks detectiveromans, meeslepend en actueel met een vleugje romantiek.

Los leesbaar, voor vrouwen en mannen.

RECENSIE

‘Voor als je even geen zin hebt in zo’n pittige gruwelijke thriller, maar gewoon wil ontspannen met een leuk en spannend boek’

Wendy Wenning, VrouwenThrillers.nl