Leuk interview In De Schakel door Astrid Potuijt van 15 mei 2014:

BARENDRECHT – Esther Vermeulen heeft alweer het vijfde deel van de populaire detectivereeks Bureau MaRiT in haar handen. Dit keer geen drie losse verhalen, maar één spannend verhaal met een zwaar onderwerp. ,,Ik heb gekozen voor het onderwerp pedofilie”, vertelt Esther.

,,Ik ben mij in dit onderwerp gaan verdiepen en het komt veel vaker voor dan wij weten. Tijdens mijn research periode ben ik op bezoek geweest bij een rechercheur die mij veel over pedofilie kon vertellen. Die verhalen zijn eigenlijk te verschrikkelijk om aan te horen.” Marit, de hoofdpersoon van de boeken van Esther, komt hiermee in aanraking. ,,Ik wil mensen er ook op wijzen dat het onder je eigen ogen gebeurt en dat je het dan zelf niet eens in de gaten hebt.”

,,Het boek is niet zo zwaar als het onderwerp”, zegt Esther. ,,Er zit ook zeker humor en romantiek in. De pedofilie heb ik van verschillende kanten belicht en het is zeker niet té heftig.”

Esther Vermeulen houdt zich aan een strak werkschema. In september begint ze met haar onderzoek om dan vervolgens van oktober tot en met maart aan haar verhaal te werken. Daarna komt de fase van redigeren en het boek drukklaar maken. ,,Het boek is nu net op tijd klaar voor de maand van het spannende boek. Of ik dit volgend jaar weer ga halen, weet ik niet. Nu ben ik wel weer even toe aan rust, maar ik weet inmiddels ook uit ervaring dat het na de zomer weer begint te kriebelen. Dan moet ik mijn ideeën op papier gaan zetten.”

Marit is een fictief persoon, maar ergens heeft ze wel wat weg van Esther. ,,Ik vind het werk dat Marit doet heel leuk. Stiekem zou ik ook wel zo’n spannende baan willen hebben. Marit heeft verschillende eigenschappen die ik ook heb, maar ook andere personen in mijn boeken -zoals Jack, de minnaar van Marit – hebben bepaalde bekende karaktereigenschappen.”

Op 31 mei zal Esther Vermeulen deel vijf – De bizarre dood van Peter Siemons – signeren bij boekhandel Bert Onnink aan de Middenbaan. Als presentje krijgt de klant deel vier van de Bureau MaRiT reeks van haar cadeau en tevens krijgen de klanten van Bert Onnink, in verband met de maand van het spannende boek, het boekengeschenk cadeau. De thriller Incendio van Tess Gerritsen.

Op 30 mei signeert Esther ook nog in boekhandel Snoek aan de Meent 126 in Rotterdam.

Meer informatie www.bureaumarit.nl