Het Zuiden Barendrecht

28 mei 2014

BARENDRECHT – “Absoluut een feestje”, zo noemt schrijfster Esther Vermeulen het moment dat dozen vol met haar nieuwe boek thuis worden bezorgd. “En als ik de rest van de partij bij de drukker ga halen neem ik altijd een gebakje mee.

Vorige week was er weer aanleiding voor zo’n gebakje. Toen kwam het vijfde deel uit de detectivereeks Bureau Marit van de drukker. “Het is altijd bijzonder om je eigen boek voor het eerst te zien. Ik ben daar altijd superblij mee. Ik blader het dan van voor naar achter door. En ik ruik er ook aan. Wat ik dan ruik. Die echt hele lekkere boekenlucht van vers papier.”

Uitgevers

Ook dit vijfde deel van de Bureau Marit-reeks heeft Esther Vermeulen in eigen beheer uitgegeven. “Voor het eerste deel heb ik destijds vier uitgevers benaderd. Maar daar hoorde ik eigenlijk niets meer van.”

Nu heeft ze alles in eigen hand. Van de keuze van het lettertype tot aan de promotie van het boek.

Pirate Bay

Vermeulen heeft er trouwens bewust voor gekozen om haar nieuwe verhaal als een traditioneel boek te laten verschijnen. Met een harde kaft en 204 papieren bladzijden.

“Ik ben altijd gek geweest op boeken”, legt ze uit. “Deel 1 is wel digitaal uitgebracht, onder meer via I-Tunes. Maar je komt dat op de Pirate Bay de illegale versies tegen. Zelfs deel 4 wordt daar aangeboden. ‘Bedankt’, reageert dan iemand. Of ‘Deze schrijfster heeft meer uitgegeven. Heeft iemand de andere delen ook?’ Dat is wel leuk, maar ik krijg daar geen cent van. Nee, ik heb weinig vertrouwen in het i-boek, totdat het beter beschermd is.”

Rotterdam

Het vijfde deel uit de serie Bureau Marit heeft als ondertitel ‘De bizarre dood van Peter Siemons’. Ook dit verhaal speelt zich weer voor een groot deel af in Rotterdam. “In eerste instantie omdat ik een geboren en getogen Rotterdammer ben en trots ben op mijn stad. In de afgelopen jaren ben ik Rotterdam steeds meer gaan waarderen, vooral om de moderne architectuur, de Markthal, het CS, kubuswoningen en nog veel meer moois. Als je over De laan op Zuid naar het centrum rijdt dan doet de skyline niet onder voor een grote Europese stad, vind ik.”

Het detectivebureau van hoofdpersoon Marit Johansen is gevestigd op het Noordereiland. “Ik heb daar jaren gewerkt. Dat maakt het heel vertrouwd om over te schrijven.”

Pedofilie

In het verhaal speelt pedofilie een rol. “Dat is heftig”, erkent Vermeulen. Ze heeft de afgelopen maanden veel over het onderwerp gelezen. “Ik wil er iets over vertellen. Maar wel in de vorm van een spannend verhaal. Zodat het toch leuk blijft om te lezen.”

De delen van Bureau Marit zijn overigens los van elkaar te lezen.

Auto

De verhalen van Bureau Marit ontstaan vooral in de auto, vertelt Esther Vermeulen. “Als ik over de A29 naar mijn werk in Brabant rij heb ik tijd om na te denken. Dan komen gedachten bij me op en ontstaat een boek. Dan kan het verhaal later tijdens het schrijven alsnog links- of rechtsaf slaan.”

Signeren

Esther Vermeulen signeert haar boek op vrijdag 30 mei van 16.00 tot 17.00 uur bij boekhandel Snoek aan de Meent 126 in Rotterdam; op zaterdag 31 mei van 10.00 tot 12.00 uur bij boekhandel Bert Onnink op de Middenbaan in Barendrecht. Wie dan een boek koopt krijgt deel 4 en het geschenkboek van de Maand van het Spannende Boek er gratis bij.

ED Vermeulen: ‘Bureau Marit 5, de bizarre dood van Peter Siemons’ (ISBN 9789081282611) telt 204 pagina’s en kost 14,50 euro.

Zie ook www.bureaumarit.nl .

(Arco van der Lee)Interview Arco ven der Lee, Het Zuiden, De Havenloods,detectiveroman,Bureau MaRiT,Rotterdam