Super leuk artikel in de Weekendeditie van het AD over Rotterdam, de Havenstad vormt een inspiratiebron voor schrijvers en liefhebbers van spannende verhalen, en Bureau MaRiT is 1 van de genoemde auteurs. Ben ik best wel een beetje trots op 🙂

Rotterdam is steeds vaker het decor van thrillers

Lijken bungelend aan de Erasmusbrug, een rechercheur die het liefst bier drinkt in café De Oude Sluis in Delfshaven, een moord in de Koopgoot en een privédetective met een kantoor op het Noordereiland: Rotterdam is steeds vaker het decor van thrillers. Nadia Berkelder en Sander Sonnemans 07-04-19, 13:29 Laatste update: 13:41

Schrijfster Esther Vermeulen kan de opkomst van Rotterdam in thrillers wel verklaren. ,,Rotterdam is natuurlijk veel populairder geworden. Eerst was Amsterdam echt de plek voor detectives. Zelf heb ik in eerste instantie wel even nagedacht over de locatie voor mijn verhaal. Maar ik ben geboren en getogen in Rotterdam, ik vind het een hele mooie stad. En er zijn zĂł veel plekken waar iets zou kunnen gebeuren. En ik merk dat veel mensen het leuk vinden om iets over Rotterdam te lezen. Dat had ik vroeger ook altijd met het Amsterdam van Baantjer.”

De rauwheid van de stad leent zich goed voor misdaadver­ha­len

RĂ€v van Tjeerd Langstraat

Flarden van gruwelijke snuff movies vinden hun weg naar een groot publiek. De moorden blijken religieus geĂŻnspireerd te zijn. Komt de verlossing op tijd? 

© –

,,Ik vind het leuk om mijn eigen stad op te voeren”, vertelt Tjeerd Langstraat. De hoofdpersoon in zijn boeken, rechercheur Jan Vos, is echt thuis in Rotterdam. ,,Ik ken mijn eigen stad goed, dus het is logisch om de verhalen in Rotterdam te laten spelen. En de herkenbaarheid is heel erg leuk voor de lezers. De rauwheid van de stad leent zich goed voor misdaadverhalen, en de kroegjes geven sfeer.” Jan Vos is stamgast in cafĂ© De Oude Sluis in Delfshaven. Barman Dennis uit de boeken staat er Ă©cht achter de bar. ,,Ja, er zijn lezers die speciaal even gaan kijken.”

,,Ik ben verknocht aan Rotterdam”, zegt Rob Vente, wiens nieuwste boek Moord in de Koopgoot volgende maand uitkomt. ,,Mijn boeken puilen uit van die stad. De personages praten ook Rotterdams. Ja, ik laat wel eens iemand een bakkie pleur halen in mijn boeken.” 

Als sportverslaggever bij het Rotterdams Nieuwsblad heeft Vente veertig jaar lang Feyenoord gevolgd. De club is een belangrijk onderdeel van zijn leven (zijn vader scoorde in 1937 het eerste doelpunt ooit in De Kuip) en speelt daarom ook een belangrijke rol in zijn boeken.

Feyemoord van Rob Vente

Rechercheur Fred Groen gaat op jacht naar een moordenaar aks bij De Kuip een louche voetbalmakelaar is omgebracht. Al snel volgt in de turbulente voetbalwereld een tweede moord.

Bij boekhandel Donner in Rotterdam hebben ze nog geen apart hoekje ingericht met Rotterdamse crime, vertelt boekhandelaar Jan Lutjeboer. ,,Als de nieuwe Rob Vente uitkomt, bestellen we altijd een stapeltje. Verder merken we niet echt dat de Rotterdamse boeken harder gaan dan anderen. Bij thrillers heb je natuurlijk grote internationale namen die altijd veel verkopen. Wat wel opvalt is dat Judith Visser het heel goed doet. Zij komt uit de regio en schrijft crime voor young adults, jongeren dus.

Rechercheur De Klerck en het doodvonnis van Paul Dieunonné

Het eerste deel in een detectiveserie over Lucien de Klerck en zijn assistent Ruben Klaver van de Rotterdamse recherche. Het verhaal draait om de in scĂšne gezette zelfmoord van een vermogend ondernemer.

Niet alle Rotterdamse thrillers zijn geschreven door Rotterdammers. Paul DieudonnĂ© woont zelfs in Canada, al is hij in Rotterdam geboren. DieudonnĂ© wil in de voetsporen treden van Appie Baantjer en zijn held met ‘cee-ooo-cee-kaa’. Daarom heeft hij rechercheur De Klerck bedacht, mĂ©t ‘cee-kaa’ op het eind. De sfeer in zijn eerste boek heeft veel weg van die in de romans van Baantjer, al is het decor duidelijk anders: Rotterdam in plaats van Amsterdam.

In De Klerck en het doodvonnis is een belangrijke rol weggelegd voor de Erasmusbrug. Daar worden in het verhaal drie lijken bungelend aan een touw aangetroffen. Het is, volgens de aankondiging, het eerste deel van een serie.

Mijn kartonnen broer van Ronald van den Broek

Het rustige leven van de Rotterdamse Mila van Efferen wordt op zijn kop gezet wanneer op een dag een rouwkaart op de deurmat valt. De overledene heeft een briefje met opdrachten voor haar achtergelaten. Het wordt een nachtmerrie.

© –

Ronald van den Broek, die Mijn kartonnen broer in Rotterdam situeerde, woont in Amsterdam. ,,Mijn moeder komt uit Rotterdam“, zegt Van den Broek. ,,Na het bombardement is ze naar Utrecht verhuisd. Ze is twee jaar geleden overleden, ik vond het een mooi idee om haar te eren door mijn boek in Rotterdam te situeren.”

Zijn thriller moest zich afspelen in een grote stad, vertelt Van den Broek. ,,Vooral vanwege alles wat je bij de hand hebt in een grote stad: cafés, anonimiteit, de redactie van een krant. En er moesten voor het verhaal ook woontorens in, dus dan ligt Rotterdam echt voor de hand. En ik ken Rotterdam goed, omdat mijn familie er woont, het is echt niet zo dat ik alles van google maps heb gehaald. Ik ben bijvoorbeeld in café De Schouw in de Witte de Withstraat geweest om te kijken hoe het daar is. Mijn boek gaat over een journalist van het AD, dus er moest een journalistencafé in.

Esther Vermeulen gaat voor elk boek op onderzoek uit in Rotterdam. ,,Voor mijn laatste boek heb ik het Kralingse Bos uitgekozen. Natuurlijk ken ik het daar wel, maar ik ga altijd nog een keer extra kijken. Ik ben gaan wandelen en op een bankje gaan zitten. Het is hartstikke mooi, maar het kan er ook een beetje verlaten zijn ‘s avonds. En ook al komt de tennisbaan in Ridderkerk met misschien maar twee zinnen voor in een boek, toch wil ik dan precies weten hoe het eruit ziet. Dat soort dingen moet gewoon kloppen. En ik schrijf makkelijker als ik de sfeer van binnenuit kan beschrijven.”

Het Kattenpension van Esther Vermeulen

Privédetective Marit Johansen wordt door een buurtgenoot om hulp gevraagd. Er wordt een huisdier vermist. De zoektocht wordt gaandeweg steeds grimmiger.

Ze doet niet alleen locatie-onderzoek, maar verdiept zich echt in het politiewerk. Dat komt goed van pas als ze de belevenissen van privédetective Marit en politierechercheur Dex moet beschrijven. ,,Voor dit boek mocht ik bijvoorbeeld met de ME meelopen. Eén dag tijdens het zomercarnaval en één dag in de controlewagen bij De Kuip tijdens een voetbalwedstrijd. Op de een of andere manier krijg ik dat altijd voor elkaar als ik dat vraag. Het was enorm leerzaam. Ik vind het altijd heel erg bijzonder dat de politie dat doet.

Vrouw zoek in Schiebroek

In de Rotterdamse wijk Schiebroek wordt een bejaard echtpaar vermist. Na een dag is de man, die dement is, weer thuis, maar de vrouw blijft zoek. Inspecteur Roel Westland komt in actie.

© –

Ben de Raaf (57), een ‘echte politieman’ die de meldkamer als werkterrein heeft maar in zijn jonge jaren wijkagent in de Alexanderpolder was, heeft al een hele serie kinderboeken op zijn naam staan. De meeste avonturen spelen in Rotterdam-Oost, maar zijn laatste ‘kinderthriller’ heeft Schiebroek als decor. Nieuwe afleveringen komen er niet meer. De Raaf kan het schrijven niet meer combineren met het drukke vrijwilligerswerk dat hij naast zijn reguliere baan heeft. Zijn laatste boek? Vrouw zoek in Schriebroek.

Rob Vente hoort via Facebookchats met lezers regelmatig dat ze de Rotterdamse details in zijn boeken zo leuk vinden. ,,Vaak zijn dat mensen die bijvoorbeeld al jaren in Canada of ergens anders in het buitenland wonen. Die vinden het heel erg leuk om hun eigen stad weer terug te zien in mijn boeken. In mijn nieuwste boek komt een stadsgids voor die met passagiers van cruiseschepen door de stad loopt. Ze gaat via het stadhuis en het beeld van Zadkine op Plein 1940 naar de Laurenskerk en eindigt in hotel New York. Als ik dat wil opschrijven loop ik dat rondje natuurlijk nog even, al kan ik het wel dromen.”

Naar de illustraties van Dick Bruna voor Havank