L.A.NOW, 8 januari 2013:

“…Alcala, a self-styled playboy who once appeared on “The Dating Game” TV match-making show, spent much of the 1970s eluding police by changing identities and locales. He has been behind bars since 1979, when he was arrested in the death of 12-year-old Robin Samsoe of Huntington Beach.

Twice he was sent to death row for murder, but both convictions were overturned on appeal. In February 2010, he was convicted again for Samsoe’s murder and for the murders of four women in Los Angeles County. He is now awaiting execution…”

Narcistisch en sadistisch, zo wordt het karakter van “Dating Game Killer” Rodney Alcala omschreven. Het was niet van zijn gezicht af te lezen, toen hij in 1978 meedeed op televisie in een Dating Game en won! De winnaar mocht met het meisje uit, maar op het laatste moment veranderde ze van gedachten. Haar intuitie heeft haar waarschijnlijk het leven gered. Rodney Alcala had toen al twee moorden op mooie jonge vrouwen op zijn geweten en zou er daarna zeker nog drie plegen(waaronder een meisje van 12), allemaal in een tijdsbestek van 3 jaar. Niemand weet voor hoeveel moorden hij in werkelijkheid aansprakelijk is, maar dat hij steeds weer vrij rondliep na diverse veroordelingen wegens aanranding zou met de huidige opsporingsmethoden gelukkig niet meer mogelijk zijn.

Was het maar zo gemakkelijk een misdadiger te herkennen. Nu, ruim 30 jaar later is zijn gezicht getekend, door de jaren in de gevangenis en door moord. Arrogant als hij was over zijn eigen kunnen en de zogenaamde onkunde van de professionals, verdedigde hij zichzelf in de zaak van de moord op de 12-jarige Robin Samsoe. Dat de moeder van het door hem vermoordde meisje in het getuigenbankje moest plaatsnemen om zich door hem te laten ondervragen insinuerend dat ze loog, is een wrede tekortkoming van het Amerikaanse rechtsysteem. Toen de moeder de rechtzaal betrad had ze een pistool in haar handtas, vast van plan hem tijdens het proces dood te schieten, toen ze de denkbeeldige hand van haar dochtertje op haar pols voelde rusten. ‘Het was altijd de kleinste van mijn dochters,’ vertelde ze in een interview met Aphrodite Jones van Investigation Discovery, ‘en vreemd genoeg kon ik mij haar nooit volwassen voorstellen..’ En dan krijgt een Alcala telkens weer uitstel van executie?

Een ter dood veroordeling is heftig, maar in het geval van Alcala lijkt er geen alternatief te zijn. Deze psychopaat zal nooit kunnen stoppen.