Bureau MaRiT De Zwarte Weduwe Cover

DE ZWARTE WEDUWE: “Het pad der verleiding moet niet lichtzinnig worden betreden”

“De lucht zag dreigend donkergrijs boven het Haringvliet. Er was die ochtend slecht weer voorspeld, maar zij dacht dat het wel mee zou vallen en dus had hij toch besloten om de geplande zeiltocht door te zetten. Het was geen loos alarm geweest en zijn angstige voorgevoel werd bewaarheid, maar toen waren ze al te ver van de veilige kust verwijderd…”

Er is inmiddels een halfjaar verstreken sinds de veelbelovende start van het detectivebureau van Marit Johansen ‘Bureau MaRiT’ gevestigd op het Noordereiland in Rotterdam, maar de opdrachten blijven uit. Het blijkt slechts stilte voor de storm, want Marit raakt verwikkeld in een ingewikkelde affaire met Jack, een collega privé-detective, omdat zij nauw moeten samenwerken als geloofwaardig echtpaar op het landgoed van een gepensioneerde landeigenaar met een wel heel verleidelijk dienstmeisje. Omdat de karakters van beide privé-detectives nogal eens botsen, verloopt deze raadselachtige opdracht vrij stroef, totdat uiteindelijk het gevaar hun meningsverschillen verdrijft. Ondertussen krijgt Marit van een rijk echtpaar de vraag om hun verloren zoon op te sporen, een opdracht die meer blijkt te zijn dan een bijzondere speurtocht alleen. Ook Dix, een bevriend rechercheur van de politie Rotterdam Rijnmond, heeft een op het eerste gezicht opwindende opdracht voor haar, totdat Marit zelf de touwtjes in handen neemt en zo een veilige grens passeert. Gelukkig krijgt zij naast de assistentie van de aanvankelijk onwillige Jack, hulp uit onverwachte hoek. Zal zij het er zonder kleerscheuren afbrengen bij haar spannende zoektocht naar de waarheid over een vrouw die de dubieuze bijnaam ‘de Zwarte Weduwe’ draagt?

Bureau MaRiT is een spannende detectiveroman met diepgang, drama, humor en mysterie en is het tweede boek van de Bureau MaRiT-reeks, geschreven door ED Vermeulen, een bevlogen schrijfster. BibliotheekNetwerk ZHZo: Het boek is vlot en beeldend geschreven en je zit er dan ook meteen midden in. Er zit humor en spanning in en ook nog een vleugje romantiek. Wat wil je nog meer! De personages gaan snel voor je “leven” en de omgeving zie je ook voor je. Het is spannend en onderhoudend en je wilt graag weten hoe het afloopt. Na het woordje -Einde- wil je eigenlijk meteen door naar het volgende deel…” Een mysterie om te lezen!

15 reacties

 1. De zwarte weduwe Deze goed gekozen cover zorgt meteen voor kippenvel en de paperback met flappen en mooie uitvoering zorgen voor extra genot tijdens het lezen. De proloog laat je verbijsterd achter; heeft ze dan helemaal niets gemerkt vroeg ik me af aan het eind? In dit tweede boek in deze detectiveserie maak je kennis met Marit Johansen die ongeveer een half jaar geleden besloot haar detectivebureau MaRiT op te zetten. Verklaring van de naam: Mysterie & antwoorden, Relatie & info-Team. Marit is gek op mysteries… Het bedrijf had een veelbelovende start, maar nu blijven de opdrachten uit. In ‘De zwarte weduwe’ krijgt Marit te maken met maar liefst drie zaken, die haar aandacht opeisen. Jack Stevens, een collega-privédetective die er goed uitziet en bovendien nogal zeker van zichzelf is en zijn eigen plan trekt, biedt haar een zaak aan waarin ze samen met hem als echtpaar undercover moet. Dat vergt veel van haar. Niet alleen haar geduld wordt op de proef gesteld, maar ook haar gevoelens voor Jack! Een moeder benadert haar voor de verdwijning van haar zoon. Ook deze opdracht neemt Marit aan; het is zaak dat hij zo snel mogelijk gevonden wordt, omdat zijn vader in het ziekenhuis ligt naar aanleiding van een hartaanval. Tijd is hier kostbaar. Dan is er de zaak van ‘De zwarte weduwe’, hetzelfde als de titel. Hiervoor wordt ze benaderd door Dix Boels van de Rotterdamse recherche en haar voormalig collega. Hij is een van haar beste vrienden, maar hij zou dat graag in iets romantischer zien veranderen. Marit weet dat, maar houdt het bij de vrijdagontmoetingen waarbij ze elkaar vertellen wat hen op dat moment bezighoudt. Dix heeft graag de hulp van Marit in haar hoedanigheid als psychologe om een verdachte te doorgronden. Het zijn drie zaken, die op haar bordje liggen. Een van de zaken wordt vrij snel naar alle tevredenheid opgelost; niet in het minst door haar manier om zich in te leven in de gevoelens en gebruiken van andere mensen. De andere twee zaken wegen een stuk zwaarder. En op een gegeven moment vloeien ze zelfs even samen. Knap gedaan door de auteur. Doordat de personages duidelijk beschreven zijn is het geen enkel probleem voor de lezer om alles wat gebeurt in het verhaal goed te volgen. ‘De zwarte weduwe’ is geen thriller maar een spannende detective. De spanning is vanaf het begin aanwezig en sluimert door het hele verhaal. Vermeulen heeft ook de spanning die Marit voelt goed beschreven. ‘Ze ademde de avondlucht diep in en bleef versuft staan om bij te komen van de schrik. Haar hart bonkte in haar keel, ze vreesde dat het geluid ervan door de geïsoleerde muren heen te horen zou zijn. Ze was zo verdiept geweest in haar bizarre vondst, dat ze alle besef voor tijd verloren had. Wat nu?’ In dit boek zijn drie interessante zaken geaccepteerd door Bureau MaRiT, maar met name de zaak van ‘De zwarte weduwe’ is zeker goed genoeg als één eigen verhaal in een boek. Labels: 4 sterren, Detective, Oktober, Recensies 2016, Veltman Uitgevers BV

 2. – 3 sterren – In het tweede boek uit de Bureau MaRiT-serie van de schrijfster ED Vermeulen, komen er drie nieuwe zaken op het pad van de zelfverzekerde privédetective Marit: ‘het verleidelijke dienstmeisje’, ‘een verloren zoon’ en ‘de Zwarte Weduwe’. Een interessant verhaal juist vanwege de verscheidenheid aan zaken. Een van de kwesties weet Marit op een simpele manier op te lossen, maar een beetje toevallig gaat het wel, terwijl twee andere zaken meer diepgang hebben. ED Vermeulen verrast de lezer hier en daar met een onverwachte wending en dat houd je meer bij het verhaal, net zoals haar schrijfstijl: ze wind er geen doekjes om, ze is niet te langdradig of staat ergens te lang bij stil. Er gebeurt altijd wel iets binnen het verhaal waardoor de vaart er goed in zit. Behalve de behandelde zaken wordt er ook aandacht besteed aan het persoonlijke leven van Marit, een welkome afwisseling. Het gaat hier om een heuse detective: geen bloederige en gewelddadige scenes maar speurderswerk. Het is echter niet zo dat de lezer allerlei aanwijzingen krijgt over de oplossing van de zaken, er wordt weinig nadenkwerk van de lezer vereist. Al met al een fijn boek ter ontspanning.(via Dizzie.nl)

 3. Al sinds de jaren 80 spaar ik alle boeken in de Baanter serie, ik heb ze allemaal, en ineens is daar Bureau Marit bij gekomen Wat een geweldig leuk geschreven boeken. Heb ze inmiddels alle 3 besteld en ja al verslaafd er aan. Heel leuk geschreven, spannend en nog een vleugje romatiek ook, nou ja wat wil je nog meer. Ja gauw een deel 4, 5 en ga zo maar door. Kan niet wachten tot deel 4 uitkomt, ga ik zeker meteen bestellen. groetjes van een heel enthousiaste lezeres.

 4. Inmiddels de eerste 2 delen verslonden en kan niet wachten om aan de derde te beginnen! Ik vind de verhalen boeiend en spannend geschreven. Vind het zelfs jammer dat Marit zo snel een zaak heeft opgelost!! Want het is zo fijn om middenin die spannende verhalen te zitten, dat je niet wilt dat het ophoudt.. Prachtig. En dat het afspeelt in Rotterdam en andere lokaties, die levendig beschreven worden, herkenning alom en dan komt het verhaal al als een film voorbij. Wie weet een boekverfilming in de toekomst?? De boeken zien er ook echt profi uit, wow. Ik zou zeggen Esther, ga zo door! Ook mijn complimenten trouwens voor de website:)

 5. Cees van Rhienen - Thrillzone

  Cees van Rhienen Met wat vleugjes humor en romantiek creëert Vermeulen een subtiel spanningsveld. De Barendrechtse auteur Esther Danielle Vermeulen speelt graag met letters. Dat blijkt al uit haar auteursnaam ED Vermeulen. Maar ook uit de manier waarop ze hoofd- en kleine letters door elkaar mengt om haar thrillerserie te benoemen: Bureau MaRiT. In die serie verscheen in 2009 het eerste deel met de prozaïsche titel Bureau MaRiT / BM1, Niets is wat het lijkt en alles is precies wat het is. Zopas verscheen het tweede deel met de veelzeggende titel Bureau MaRiT / BM2, Het pad der verleiding moet niet lichtzinnig worden betreden. Tot zover is alles nog vrij origineel. Intussen weten we dat BM3 ook al in de steigers staat. Bureau MaRiT is een detectivebureau waar Marit Johansen eigenaar van is. Veelal actief op de markt waar brave echtgenoten en echtgenotes overspel plegen en zich door Marit laten vastleggen in hun buitenechtelijke daad. Maar soms komt collega privédetective Jack Stevens, of ook wel Dix Boels van de regionale Rotterdamse recherche, aan haar competenties appeleren voor een van hun problemen. Zo ook bij het oplossen van het probleem rond Cornelia Palm, bijgenaamd de zwarte weduwe. Al vier keer is deze vrouw getrouwd geweest, en evenzoveel keren is haar echtgenoot komen te overlijden. Marit Johansen, die ook psychologe is, zal in deze zaak proberen meer te weten te komen over het leven van de zwarte weduwe. Bijna gelijktijdig vraagt Jack haar assistentie bij een verdachtmaking van twee zussen die de rol van een hulp van hun rijke vader niet vertrouwen. Ook daar lijkt liefde en geld de aanleiding te zijn om achterdocht te krijgen. Ondertussen moet ze ook nog de verdwenen zoon van een rijk echtpaar zien te vinden. Marit, even deskundig als ze soms ook naïef kan zijn, neemt de opdrachten aan en probeert met hartstocht en enthousiasme naar een oplossing te werken. ED Vermeulen werkt in haar BM-reeks met een vast concept. De opbouw bestaat doorgaans uit een drietal criminele problemen die opgelost moeten worden. Dat brengt afwisseling in het geheel want meerdere keren krijg je andere personages voorgeschoteld. Dat schijnbare ongemak wordt ruim gecompenseerd door de beschrijvingen van haar vaste karakters. Er zijn geen twintig pagina’s nodig om je een duidelijk beeld te vormen over Marit, Dix en Jack. De lezers kunnen ze met gemak haarfijn uittekenen. Hetzelfde geldt voor het decor dat steevast Rotterdam is en in het bijzonder het Noordereiland, waar de schrijfster een voorliefde voor lijkt te hebben. Met wat vleugjes humor en romantiek creëert Vermeulen een subtiel spanningsveld. Als je als lezer nu een oordeel vormt over het boek als geheel, dan tekent zich wel een duidelijk kwaliteitsverschil af tussen de verhalen onderling. Het derde verhaal, waarin de zwarte weduwe ontmaskerd moet worden, is de duidelijke winnaar en steekt zelfs met kop en schouders boven de twee andere uit. De nieuwsgierigheid gaat duidelijk uit naar een boek waarin plaats is gemaakt voor één sterk verhaal dat hetzelfde niveau heeft als dat over de zwarte weduwe. Als dat er is kun je alleen nog vaststellen dat het ontbreken van het Rotterdamse accent een klein minpuntje is. Een aantrekkelijk verhaal op papier zetten lijk je wel aan ED Vermeulen over te kunnen laten.(voorheen Crimezone)

 6. Cees van Rhienen Met wat vleugjes humor en romantiek creëert Vermeulen een subtiel spanningsveld. De Barendrechtse auteur Esther Danielle Vermeulen speelt graag met letters. Dat blijkt al uit haar auteursnaam ED Vermeulen. Maar ook uit de manier waarop ze hoofd- en kleine letters door elkaar mengt om haar thrillerserie te benoemen: Bureau MaRiT. In die serie verscheen in 2009 het eerste deel met de prozaïsche titel Bureau MaRiT / BM1, Niets is wat het lijkt en alles is precies wat het is. Zopas verscheen het tweede deel met de veelzeggende titel Bureau MaRiT / BM2, Het pad der verleiding moet niet lichtzinnig worden betreden. Tot zover is alles nog vrij origineel. Intussen weten we dat BM3 ook al in de steigers staat. Bureau MaRiT is een detectivebureau waar Marit Johansen eigenaar van is. Veelal actief op de markt waar brave echtgenoten en echtgenotes overspel plegen en zich door Marit laten vastleggen in hun buitenechtelijke daad. Maar soms komt collega privédetective Jack Stevens, of ook wel Dix Boels van de regionale Rotterdamse recherche, aan haar competenties appeleren voor een van hun problemen. Zo ook bij het oplossen van het probleem rond Cornelia Palm, bijgenaamd de zwarte weduwe. Al vier keer is deze vrouw getrouwd geweest, en evenzoveel keren is haar echtgenoot komen te overlijden. Marit Johansen, die ook psychologe is, zal in deze zaak proberen meer te weten te komen over het leven van de zwarte weduwe. Bijna gelijktijdig vraagt Jack haar assistentie bij een verdachtmaking van twee zussen die de rol van een hulp van hun rijke vader niet vertrouwen. Ook daar lijkt liefde en geld de aanleiding te zijn om achterdocht te krijgen. Ondertussen moet ze ook nog de verdwenen zoon van een rijk echtpaar zien te vinden. Marit, even deskundig als ze soms ook naïef kan zijn, neemt de opdrachten aan en probeert met hartstocht en enthousiasme naar een oplossing te werken. ED Vermeulen werkt in haar BM-reeks met een vast concept. De opbouw bestaat doorgaans uit een drietal criminele problemen die opgelost moeten worden. Dat brengt afwisseling in het geheel want meerdere keren krijg je andere personages voorgeschoteld. Dat schijnbare ongemak wordt ruim gecompenseerd door de beschrijvingen van haar vaste karakters. Er zijn geen twintig pagina’s nodig om je een duidelijk beeld te vormen over Marit, Dix en Jack. De lezers kunnen ze met gemak haarfijn uittekenen. Hetzelfde geldt voor het decor dat steevast Rotterdam is en in het bijzonder het Noordereiland, waar de schrijfster een voorliefde voor lijkt te hebben. Met wat vleugjes humor en romantiek creëert Vermeulen een subtiel spanningsveld. Als je als lezer nu een oordeel vormt over het boek als geheel, dan tekent zich wel een duidelijk kwaliteitsverschil af tussen de verhalen onderling. Het derde verhaal, waarin de zwarte weduwe ontmaskerd moet worden, is de duidelijke winnaar en steekt zelfs met kop en schouders boven de twee andere uit. De nieuwsgierigheid gaat duidelijk uit naar een boek waarin plaats is gemaakt voor één sterk verhaal dat hetzelfde niveau heeft als dat over de zwarte weduwe. Als dat er is kun je alleen nog vaststellen dat het ontbreken van het Rotterdamse accent een klein minpuntje is. Een aantrekkelijk verhaal op papier zetten lijk je wel aan ED Vermeulen over te kunnen laten.

 7. Hallo Esther, Wat een fijn boek heb jij geschreven! Hij leest prettig (ik werd zo door het verhaal gevangen dat ik maar uit bed ben gegaan, wat te drinken heb gepakt en op de bank verder ben gaan lezen 🙂 Het is spannend en lekker geschreven, binnen drie dagen had ik hem uit. (tussendoor heb ik wel geslapen hoor) Ik zou graag een keer afspreken met Jack 🙂 Haha. Je mag trots zijn op dit resultaat. En ik ga zeker deel 1 aanschaffen.

 8. Dag Esther, zoals beloofd een reactie op je boek (deel 2). Heel veel zin om een volgend boek te lezen. Ik vond de verhalen steeds spannender worden om te lezen….de verloren zoon was snel opgelost…maar in de andere twee zaken zit duidelijk het mysterie waar ik een beetje naar op zoek was! Zwarte weduwe was dan ook prima afsluiter voor dit deel ! Op naar het volgende. Vlotte schrijfstijl, beeldend…ik ken Rotterdam niet en het beeld dat ik vorm klopt misschien niet helemaal, maar heb wel een beeld hoe het boek er in “film” zou uitzien! Aanrader!

 9. Esther, ik heb BM2 uit en ik kan nog niet aan een ander boek beginnen. Dat is een goed teken voor mij omdat ik dan nog teveel met dit boek in mijn hoofd bezig ben. Ik hoef niet echt afscheid te nemen van Marit want deel 3 komt er ook aan! Ik vond het boek ontspannen en spannend tegelijk, zeker in het laatste deel. Ik heb echt genoten van de situaties waarin ze terecht kwam en ook van haar liefdes. De situaties waarin ze verzeild raakt zie ik voor mijn ogen gebeuren, dus goed beschreven.. Ken je trouwens het liedje van Barbra Streisand uit de film “a Star is Born” van de “Black widow”? Zou toepasselijk zijn voor je boek. Als je googled op Barbra en de Queen Bee dan kom je ervan zelf. Succes meid en ik wil graag op de hoogte blijven van je nieuwste boeken.

 10. Hoi Esther, In de kerstvakantie eindelijk Bureau Marit deel 1 gelezen, dat je ons maanden geleden hebt gegeven. Geweldig leuk boek! Ik ben echt benieuwd hoe het uiteindelijk geworden is, als het straks in de winkel ligt. Ga nu in elk geval deel 2 bestellen. Als je de boeken t.z.t. nog eens signeert, mag je in de boekenkast naast Roald Dahl en Maarten ’t Hart!” – Ria van der Helm – Note Esther: Bedankt voor je leuke reactie, daar signeer ik ze graag voor 🙂

 11. ha Esther, Ik heb je derde boek gelezen. Echt een rampenboek…. Ik kon het bijna niet neerleggen! Een prachtige verhaalstructuur. als dit doorzet kun je in Kralingen een mooi landhuis kopen. je vader zou erg trots op je zijn geweest. Nu ik ook, dat we je al vroeg hebben leren kennen. Je oude, maar nu weer nieuwe vriend. Gelukkig nieuwjaar ovigens, met allen die je lief zijn. Groetjes, JPR.” Note Esther: Wat een lieve reactie, ik bof er maar mee 🙂 Ik denk overigens dat het deel 2 is?

 12. Super om je boeken te mogen proeflezen. Je hebt echt talent en ik vind het knap dat je iemand zo weet te boeien. Er zit spanning, humor en liefde in die jij op een bepaalde manier weet over te brengen op de lezer. De zaken die MaRiT behandelt spreken aan en zijn goed te begrijpen. Het is een boek om op de bank te lezen met een goed glas wijn binnen handbereik. Esther ga zo door, deel III moet niet te lang op zich laten wachten…….

 13. Mijn manager, Monique van der Blom, vroeg mij om het manuscript van jou te lezen. Ik lees graag en veel detectives en thrillers en nam graag het boekwerk mee naar huis. Het boek is vlot en beeldend geschreven en ik zat er dan ook meteen midden in. Er zit humor en spanning in en ook nog een vleugje romantiek. Wat wil je nog meer! De personages gaan snel voor je “leven” en de omgeving zie je ook voor je. Nou ben ik bekend met Rotterdam en omgeving dus dat scheelt wel, denk ik. Het is spannend en onderhoudend. En je wilt graag weten hoe het afloopt. Na het woordje- Einde- wil je eigenlijk meteen door naar deel drie. Ik ga zeker deel 1 lezen en natuurlijk ook deel 3. En ik verwacht dat, als het boek in de bibliotheken komt, het geregeld wordt uitgeleend. Oh ja, op je vraag of het boek onafhankelijk van deel 1 kan worden gelezen, kan ik antwoorden dat dat zeker zo is.

 14. Nou Esther allereerst wil ik even kwijt dat ik het een eer vind om als proeflezer te mogen fungeren. Ik heb deel II dus al gelezen maar ben nu toch een beetje teleurgesteld …………… dat ik het uit heb ha ha. Echt Esther ik vind het SUPER, ik zat er direct helemaal in en het blijft spannend tot het einde. Heerlijk ook zoals je sferen/personages beschrijft, je ziet het dan zo voor je. Het verhaal komt daardoor echt tot leven en de lezer leert Marit steeds beter kennen. Gelukkig ontbreken tussen alle spanningen door de zo nu en dan heftig oplaaiende emoties tussen Marit en haar mannen ook deze keer niet! Esther ik ben er zeker van dit is een kanjer van een boek!

 15. Ik heb Bureau M.a.R.i.T. II dit weekend gelezen. Taalkundig en grafisch ziet dit er goed uit. De plot was ook prima (die van deel I vond ik ook goed). Al met al zie ik dat achter deel II meer schrijfervaring schuilgaat. Een veelbelovend vervolg. Met vriendelijke groet, Wim Bernards – Hoofdredacteur Het Beste Boek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bureau MaRiT
Spannende Rotterdamse detectiveroman met een vleugje romantiek.

Een spannende reeks detectiveromans, meeslepend en actueel met een vleugje romantiek.

Los leesbaar, voor vrouwen en mannen.

Laatste berichten
RECENSIE

‘Voor als je even geen zin hebt in zo’n pittige gruwelijke thriller, maar gewoon wil ontspannen met een leuk en spannend boek’

Wendy Wenning, VrouwenThrillers.nl