Bureau MaRiT De Huismeester Cover Large

‘verslaving kent vele vormen’

“Zijn blik verplaatste zich omhoog naar een opvallende kroonluchter, schitterend als een onbereikbare ster, zwevend in een enorme doorzichtige koepel waarin alleen de draagbalken zichtbaar waren. Hij had zich in een sprookje kunnen wanen als de sfeer niet zo beklemmend was geweest. Menselijke gedaanten wandelden ongedwongen langs hem heen, een schijnglimlach op hun gezicht, fluisterend tegen zichzelf of tegen een willekeurig iemand. Als gevangene van een denkbeeldige wereld leek hij één van hen, maar hij wist wel beter. Eén moment van onoplettendheid en hij zou het met de dood moeten bekopen.”

Marit Johansen, privédetective en eigenaar van detectivebureau Bureau MaRiT op het Rotterdamse Noordereiland, geeft gehoor aan de noodkreet van Marc en Elsa Horn uit Barendrecht. De zoon van het echtpaar wordt al sinds het weekend vermist. Als vierentwintig uur later de politie wordt gealarmeerd, blijft ook het detectivebureau betrokken bij de opsporing van de achttienjarige jongen. Maar de zaak zit muurvast en bij gebrek aan aanknopingspunten ziet Marit zich gedwongen de hulp in te schakelen van iemand die een dubieuze rol in haar verleden heeft gespeeld. De situatie dreigt echter volledig uit de hand te lopen als de zoektocht naar twee mogelijke getuigen een geheel eigen leven gaat leiden en een mysterieus sterfgeval in een ander daglicht komt te staan. Wie is de HuisMeester eigenlijk en welke rol speelt hij bij de verdwijning van Mat Horn? Uiteindelijk lijkt deze zaak ook zijn weerslag op het detectivebureau van Marit Johansen te hebben.

De HuisMeester is een spannende detectiveroman, meeslepend en actueel met een vleugje romantiek. Ook de humor ontbreekt niet, waardoor het boek een geheel eigen stijl heeft die menig lezer zal aan-spreken. review: Marco Sens, operationeel expert Forensische Opsporing: “Goed boek met de gebruikelijke leuke opbouw en spanning. Het boek geeft een realistische kijk op een moordonderzoek met zo nu en dan een leerzame forensische touch!”

16 reacties

 1. Was het de HuisMeester, degene om wie alles draaide in dit spel?” De Huismeester, is zesde deel van de serie Bureau MaRIT, geschreven door Esther Vermeulen welke meestal gerant staan voor een aantal uren ontspannend leesplezier. Esther Vermeulen weet je met haar korte hoofstukken en vlotte schrijfstijl al snel in te pakken. De HuisMeester is even wennen, de hoofdstukken worden beschreven in het heden, maar je zit ook gedeeltelijk in een Game Wereld, waar veel namen van seriemoordenaars uit de geschiedenis in voor komen. Door deze personages en de andere wereld, raak je in de war en moet je echt even inkomen. Daarna zit je in de flow en leest het boek erg prettig. Esther Vermeulen geeft je tijdens het lezen ook een onderliggende boodschap mee! De gevaren van gamen, het sociale netwerk en internet worden in de HuisMeester aan het licht gebracht. Daardoor zou het boek als YA, zeker ook heel goed doen. Vermeulen schrijft op een begrijpende manier, waardoor het voor de jong volwassenen ook erg goed te volgen is. Het onderwerp is ook voor deze groep een zeer goed gevonden waarschuwingsmiddel. Voor volwassenen is het fijne uren leesplezier, waarbij je lekker ontspannen kunt. De karakters zijn goed gevonden door Vermeulen en bevat een hoge mate van psychologie. Waardoor het voor meerdere leeftijdscategorieën prettig te lezen is. Persoonlijk vind ik het een ideaal boek voor de jong volwassenen, vanwege de onderliggende boodschap, de karakters en het onderwerp. De YA kunnen zich identificeren met de jongeren in het verhaal waardoor zij er hopelijk bij stil staan, welke gevaren er op het Web rond waren. “Verslaving kent vele vormen” Plot 3 *** Leesplezier 4 **** Schrijfstijl 3 *** Psychologie 4 **** Spanning 3 *** 3 ½ ster voor De HuisMeester, laten we hopen dat de boodschap overkomt.

 2. Zoals ik al eerder schreef in de recensie van “Een hete dood“, had ik deel 4 en deel 6 uit de Bureau MaRiT serie ontvangen. Vandaag wil ik jullie graag mijn mening laten weten over deel 6, De HuisMeester. Als Marit Johansen, privédetective en eigenaar van detectivebureau Bureau MaRiT het verzoek krijgt van Marc en Elsa Horn of ze wil onderzoeken waar hun zoon Mat is aangezien hij sinds het weekend vermist is, grijpt ze deze opdracht met beide handen aan. De laatste tijd is het een beetje dun gezaaid met de binnenkomende opdrachten en ze kan wel weer wat werk gebruiken. Als even later de politie wordt ingeschakeld, blijft ook Marit met haar bureau direct betrokken bij deze verdwijning. Wat is er toch gebeurd met deze achttienjarige jongen? Noch de politie, noch Marit, vinden aanknopingspunten. Als ze niet verder komen met het onderzoek, ziet Marit maar één iemand waar ze hulp aan kan vragen. Het enigste nadeel is dat ze aan deze persoon niet zo’n goede herinneringen heeft. Stapje voor stapje komen ze dichterbij de waarheid, maar als de situatie uit de hand dreigt te lopen en de emoties hoog beginnen op te lopen, krijgt de verdwijning van Mat een verrassende wending… Voor dat ik in dit boek begon, had ik een totaal verkeerde inschatting gemaakt van dit boek. Als ik naar de titel van het boek kijk, denk ik al snel dat het over bijvoorbeeld een studentenhuis gaat en er een kwade huismeester is. Voor de mensen die dit ook dachten kan ik ze melden dat het daar niet over gaat, het boek is nog beter! Toen ik de proloog las begreep ik niet waar het verhaal naartoe ging. Vooral de namen die erin voorkwamen “Yorkshire Ripper”, “Doktor Harold Frederick Shipman” en bijvoorbeeld “Mycroft”. Ik had het idee dat ik een fantasy verhaal ging lezen, daardoor was ik even de weg kwijt. Al snel kwam ik bij het eerste hoofdstuk terecht en kwam ik weer bekende namen tegen en voelde het boek al snel erg vertrouwd. Het verhaal is erg goed opgebouwd qua spanning, maar ook zeer zeker qua verhaal. Wat ik erg goed vind is het onderwerp: Gameverslaving. Ik denk zelf dat dit een onderwerp is wat vaak niet zo serieus genomen wordt maar door een boek zoals dit wel meer bekendheid krijgt. Ik las op Facebook dat Esther Vermeulen bezig is aan deel 7 van de Bureau MaRiT-serie. Hier kijk ik dan ook erg naar uit en ik zal dit boek zeer zeker gaan lezen. Dit boek krijgt van mij 5 van de 5 sterren.

 3. Ik heb net het laatste deel van Bureau Marit uitgelezen. Het was weer een heerlijk boek om al het andere bij te kunnen vergeten. Eentje wat haast niet weg te leggen was. Dat blijkt uit het feit dat ik door ben blijven lezen tot het ’s nachts 3 uur was en uit!! Goed gekozen onderwerp in deze tijd. En fijn om te zien dat er weer een nieuwe in de maak is. Dank je wel voor deze fijne leesuren!!

 4. Ik was helemaal niet bekend met de verhalen van Bureau Marit toen ik er iets over las op internet dat het toch wel goede, spannende boeken zijn. Nou, dat is inderdaad niets teveel gezegd. Heerlijke boeken vind ik het. Ik heb dus alle 6 de delen besteld en binnen een week uitgelezen. Het valt niet mee om het boek weg te leggen om bv naar bed te gaan. Het liefst zou je gewoon door willen lezen zo zit je in het verhaal. Ik kan maar 1 ding zeggen: super gave en spannende boeken en ik hoop dat er nog heel veel delen zullen volgen. Top Esther, ga zo door!!!!

 5. De Huismeester vond ik echt superspannend, kon het boek bijna niet wegleggen! Je wordt echt meegenomen in het verhaal, echt een aanrader!

 6. Als zus van Esther heb ik natuurlijk all haar boeken gelezen zelfs het prille begin van kinderboeken. “De Huismeester” is zonder twijfel haar beste boek. Een spannend verhaal dat je in een adem wil uitlezen. Het onderwerp is heel actueel en creatief. Mijn jongens kunnen zo in een video spel verwikkeld raken, het humeur wordt erdoor beinvloedt en ze kunnen ook veel sneller kwaad worden. Je kunt je voorstellen dat deze fictie realiteit zou kunnen zijn. Esther heeft niet alleen een spannend boek geschreven maar ook een nieuw videogame verzonnen waarin wordt uitgelegd hoe het werkt. De atmosfeer wordt heel goed beschreven in beeld door de kaft van het boek maar ook zeker in woord binnen het boek. terwijl je door het boekt leest kun je de angst in die duistere wereld aanvoelen. De schrijfster heeft ook goede kennis van wat de politie/forensische opsporing in zo’n geval zou doen. Binnen al die spanning, angst en duisternis is er altijd ruimte voor gezelligheid en huiselijkheid van een kopje koffie met iets erbij tot een glaasje wijn. Je voelt je al meteen wat beter. Ook de relatie tussen Marit en Jack/Dix is altijd weer door alle boeken heen leuk en speels. Ik heb altijd medelijden met Dix, het zou toch zo leuk zijn dat Marit van gedachten zou veranderen. Maar je weet maar nooit er komen nog meer boeken en de schrijfster zal ons zeker wel weer verreassen met nieuwe ontwikkelingen en creatieve nieuwe onderwerpen. Wie je ook bent en waar je ook woont van harte aanbevolen. Helaas nog niet in het Engels daarom zal mijn Engels talige man het toch maar in het Nederlands moeten doen. Bedankt Esther

 7. De HuisMeester Marit Johansen, privédetective en eigenaar van detectivebureau Bureau MaRiT op het Noordereiland in Rotterdam, zit dringend op een opdracht te wachten. Het is al weer een tijdje geleden dat ze een klus hebben gekregen. Ze wordt benaderd door Marc en Elsa Horn uit Barendrecht. Hun zoon wordt al sinds het weekend vermist en ze zijn ten einde raad. Het contact met hun 18-jarige zoon loopt nogal moeizaam, ze zijn altijd druk met hun werk en Mat is zoals veel anderen van zijn leeftijd met heel andere dingen bezig. In zijn geval is het gamen zijn grootste vriend. De politie wordt pas na vierentwintig uur ingeschakeld omdat hij als volwassene bestempeld wordt. Maar Bureau MaRiT blijft ook op de zaak zitten. Bij gebrek aan aanknopingspunten, ziet Marit zich gedwongen de hulp in te schakelen van iemand die een dubieuze rol in haar verleden heeft gespeeld. Dat heeft een grotere impact op haar dan ze had kunnen vermoeden. ‘Even liet ze alles op zich inwerken. Op een moment als dit besefte ze hoe rijk haar leven eigenlijk was. Zelfs de traumatische herinneringen uit haar verleden had ze weten om te buien tot een positieve ervaring.’ Het spel dat Mat op het moment van verdwijning speelde heeft de naam De HuisMeester. Dit spel is zo indringend dat de spelers nauwelijks tijd nemen om te eten of slapen en dat heeft ook gevolgen voor hun gemoedstoestand. Het veelvuldig voorkomen van extreem geweld heeft een negatieve invloed op de spelers en dat werkt door in hun leven. Deze spannende detective is met recht een onderdeel uit de ‘Spannende detectivereeks met een vleugje romantiek’ omdat ook hier de romantiek niet ontbreekt. In de vorm van de verhouding met Jack en met Dix. Allebei mannen waar de hoofdpersoon gek op is, maar elk op een andere manier. Ook nu weer heb ik werkelijk kunnen genieten van dit verhaal. Niet zo spannend dat je er niet van kunt slapen, maar wel spannend genoeg om lekker door te kunnen lezen in dit meeslepend verhaal met Marit Johansen in de hoofdrol. Labels: 4 sterren, Detective, Januari, Recensies 2017, Veltman Uitgevers BV

 8. Lieve Esther, bedankt voor weer een geweldig boek. Heb het boek echt verslonden. goede opbouw en herkenbare dingen en plaatsen. Top boek. Kan niet wachten tot het volgende boek!

 9. Vorig weekend het boek (gesigneerd) gekocht. Begonnen met lezen. Wilde eigenlijk niet stoppen. Na n week werken dit weekend het boek uitgelezen. Esther Vermeulen het is weer n goed geschreven en spannend verhaal geworden. Kijk uit naar het volgende verhaal.

 10. Lekker boek weer, bijna in een x uitgelezen! Je gaat echt mee in het verhaal en de emoties. Thanks

 11. Dit weekend De Huismeester gelezen geschreven door mijn goede vriendin Esther Vermeulen. Spannend! Een echte aanrader!

 12. Zeehavenpolitie Rotterdam: Esther, zondag jl heb ik het boek in 1 ruk uitgelezen. Zoals de vorige boeken was het heel goed te lezen en pakt het verhaal vanaf het begin. Wat ik in dit boek heel goed vond was de waarschuwing naar de jeugd toe voor game verslaving en richting ouders mbt toezicht op hun kinderen. Ik moest alleen het begin heel goed lezen omdat ik totaal geen verstand heb van computer spelletjes . Trouwens een heel slecht spel voor de mens. Ik heb 1 kleine opmerking over de Maas… De door jou ter beschikking gestelde boeken heb ik aan de desbetreffende Zeehavenhelden gegeven en die waren er erg blij mee

 13. Wendy Wennings van Vrouwenthrillers.nl

  Marit Johansen zit met spoed op een opdracht te wachten. Haar detectivebureau Bureau MaRit loopt redelijk alleen is het soms wachten tot er zich weer een nieuwe klus aandient. Als het echtpaar Horn haar hulp inroept, grijpt ze dit dan ook met twee handen aan. Hun zoon Mat is vermist en het echtpaar is ten einde raad. Mat is een 18-jarige jongen met weinig vrienden en de relatie met zijn ouders loopt uiterst moeizaam. Het echtpaar Horn is altijd druk met werk en Mat sluit zich af en is veel aan het gamen. Na enig onderzoek blijkt dat Mat zich bezig hield met het online spel De HuisMeester. Een spel dat zeer gedetailleerd en realistisch is en het geweld in deze game blijkt een negatieve invloed op de spelers te kunnen hebben. Marit wil niets liever dan de jongen vinden en de ouders gerust te kunnen stellen. Maar deze zaak blijkt gecompliceerder te zijn dan ze in eerste instantie verwacht. Het thema dat De huismeester behelst is uiterst actueel en laat de voor en nadelen zien van het digitale tijdperk waarin we leven. Het straatbeeld van spelende kinderen lijkt langzaam te verdwijnen en we zien de kinderen vaker binnenshuis aan het gamen. In deze tijd is het een grote uitdaging om kinderen op te voeden want met een muisklik is de hele wereld binnen handbereik. Een verslaving voor gamen ligt op de loer en dit boek laat duidelijk de mogelijke gevolgen zien als een game je leven gaat beheersen. In het vorige deel van deze reeks, De zwarte weduwe, vond ik de zaken die behandeld werden erg op de achtergrond staan en ging de aandacht meer naar de hoofdpersoon Marit en haar gevoelsleven. Daardoor stond de spanning op een laag pitje. Of de auteur mijn adviezen ter harte heeft genomen weet ik niet, maar met De huismeester heeft ze mij aangenaam weten te verrassen. Het boek bevat al meteen veel spanning en het verhaal heeft een goede aantrekkingskracht. Het liefdesleven van Marit staat nu meer op de achtergrond en is bijzaak. Natuurlijk is het leuk om over haar complexe relatie met Jack te lezen maar dit heeft niet meer de overhand. Doordat ik het hoofdpersonage al langer ken is er een band ontstaan en wat ik wel jammer vind is dat ze voor Jack kiest. Het zal best een goede man zijn, maar een man die zijn vriendin Pops noemt daar heb ik niet zoveel mee. Ik zie Marit liever weer een relatie krijgen met haar ex Dix, maar dit is mijn eigen persoonlijke voorkeur. Al met al is De huismeester een heerlijk spannend verhaal met een interessant thema. De gevaren van het internet worden helder belicht en we krijgen meteen een kleine les over de valkuilen hiervan. Daarnaast wordt er een duidelijke beeld geschetst wat het als ouder met je doet als er wat met je kind gebeurt. Gevoelens van verdriet en onmacht worden voelbaar beschreven door de auteur waardoor je je als lezer goed in deze mensen kunt verplaatsen. Maar ook Marit krijgt het in dit boek niet makkelijk, zij zal in dit boek in het reine komen met een gebeurtenis uit het verleden en leren vergeven. Een uiterst pijnlijke gebeurtenis die voor traumatische herinneringen zorgt, maar juist de zaak van Mat laat haar inzien dat het tijd is voor vergeving. In De huismeester heeft Esther alle elementen precies goed gedoseerd en kunnen we nu inderdaad spreken van een spannende detective met een vleugje romantiek. Een boek dat meteen pakt en tot aan het einde genoeg in zich heeft om de lezer vast te houden. Voor de liefhebbers van detectives een aanrader! Alle delen uit de reeks over ‘Bureau MaRit’ zijn los van elkaar te lezen. Oordeel: 4 sterren

 14. Operationeel expert Forensische Opsporing over De HuisMeester: Goed boek met de gebruikelijke leuke opbouw en spanning. Het boek geeft een realistische kijk op een moordonderzoek met zo nu en dan een leerzame forensische touch!

 15. Eigenaar / internet-expert BYELEX over De HuisMeester: HuisMeester geeft een waarheidsgetrouw beeld over hoe een gameverslaving kan ontsporen. Echt zo’n boek waar je aan begint, en welke je niet weg kunt leggen tot je de laatste bladzijde hebt gelezen. Een echte aanrader!

 16. “Wat Cees leest” over De HuisMeester: Esther Vermeulen heeft de thema’s ‘herkenbaarheid’ en ‘originaliteit’ hoog in het vaandel staan. Die twee eigenschappen hebben er wellicht toe geleid dat haar Bureau MaRiT nog steeds bestaat en zich door de jaren heen verder heeft ontwikkeld. Wat voor het Rotterdamse detectivebureau geldt, is evenzo aan de orde voor de schrijfstijl en kwaliteit van haar boeken. De periode van drie afgehandelde zaken, of zogezegd ‘verhalen’, in eerdere boeken ligt alweer ver achter haar. In BM5, ‘De bizarre dood van Peter Siemons’, beperkt de auteur zich tot één verhaal waardoor ze voor zichzelf de mogelijkheid creëert om meer verdieping in de karakters aan te brengen. Dat ze zich daar zelf ook goed bij voelt, getuige haar laatst verschenen boek, BM6 met de titel ‘De HuisMeester’. Marit Johansen, eigenaar van detectivebureau MaRiT, krijgt van Elsa en Marc Horn het verzoek om hun zoon Mat op te sporen. De 18-jarige jongen lijkt spoorloos verdwenen te zijn. De politie wil zo kort na de verdwijning nog geen opsporingscapaciteit inzetten, ook omdat Mat voor de wet al volwassen is. De jongen heeft geen echte vrienden en brengt nagenoeg al zijn vrije tijd achter de pc door voor het spelen van een online hardcore game, HuisMeester. In dit spel kan hij zijn eigen saaie leven tijdelijk verruilen met een virtueel leven waarin macht, aanzien en overwinnen de drijfveren zijn. Vanuit die positie spreekt hij af met twee medespelers om bij hem thuis het spel live te spelen. Aldus geschiedt…. Voor trouwe fans van de MaRiT-serie voelt het lezen van een nieuw avontuur als thuiskomen in een vertrouwde omgeving na een lange afwezigheid. Bekende namen als Marit Johansen, Jack Stevens, rechercheur Dix en zelfs de kat Tijs, allemaal komen ze weer langs. En voor de auteur zijn dit belangrijke ingrediënten om als startpunt en basis voor ieder nieuw avontuur te gebruiken. ‘De HuisMeester’ is een goed samengestelde detectiveroman waar in een vloeiende stijl vanuit diverse invalshoeken het verhaal wordt verwoord. Met een minimum aan personages, wat het overzicht eenvoudig maakt maar het verrassingselement en de spanning nivelleert, resteert een prettig leesbaar geheel. De bekende personages rond de protagonist Marit Johansen doen wat van hen wordt verwacht. Onverwacht is de terugkeer van een personage uit een eerdere zaak en wellicht kan hij voor wat reuring zorgen in de verder enigszins rustig overkomende cast. Daarnaast heeft Vermeulen door haar intensieve research en/of kennis van zaken over nepmails, phishing en IT-beveiliging wellicht zonder het zelf te weten, enkele nuttige en bruikbare adviezen opgenomen voor haar lezers. Voorzichtige pogingen om andere, momenteel minder belangrijke, personages een wat prominentere rol te gaan geven zijn alleen maar toe te juichen omdat anders de voorspelbaarheid te groot gaat worden. De onderdelen spanning en gevaar mogen zwaarder aangezet worden waarbij de mogelijkheden de snelheid van het verhaal te verhogen, dan ook wat zullen groeien. Niettemin blijft dit avontuur van detective Johansen weer een plezier om te lezen en blijft er voldoende potentie over voor verdere ontwikkeling op allerlei vlak. Eindoordeel: 4 sterren Spanning: 3 sterren Plot: 4 sterren Leesplezier: 4 sterren Schrijfstijl: 4 sterren Originaliteit: 3 sterren Psychologie: 3 sterren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bureau MaRiT
Spannende Rotterdamse detectiveroman met een vleugje romantiek.

Een spannende reeks detectiveromans, meeslepend en actueel met een vleugje romantiek.

Los leesbaar, voor vrouwen en mannen.

Laatste berichten
RECENSIE

‘Voor als je even geen zin hebt in zo’n pittige gruwelijke thriller, maar gewoon wil ontspannen met een leuk en spannend boek’

Wendy Wenning, VrouwenThrillers.nl